Bundan 1,5 ay önce ilk durağım Bangkoktu. Daha önce bu kadar uzun bir yolculuğa tek başıma çıkmamış, 9 kg çantayla 34 derece sıcakta yürümemiş ve dilini hiçbir şekilde anlamadığım bir ülkede kalmaya karar vermemiştim. Üstüne Jet Lag, Bangkok’un kalabalık ve sıcağı da eklenince bir köşeye oturup ”Ne yapıyorum ya ben?” dedim. Hostel’e ulaştığımda Tayland’a gelmeye karar verdiğim an gibi aniden geri dönüş bileti bakmaya başladım. Sonra hayatımdaki en iyi kararı vererek uyudum. Saatlerce uyumuşum. Bangkok’la ilişkimiz zorlu başladı. Hani bir yerde kendinizi çok rahat hissetmezsin ama uyum sağlamaya çalışırsınız ya benim için biraz öyle oldu. Şimdi Bangkok sokaklarını gelin bana sorun! 🙂
Bangkok’da bir gün kaldıktan sonra güney’e doğru yola çıktım. Adalarda dolandıktan sonra Bangkok’a geri döndüm ve tam 10 günümü burada geçirdim. Sohbet ettiğim her kişi, 10 gün? Fazla değil mi diye sordu. Bilmem neden, kalıp keşfedesim geldi. İlk gün benim için biraz zorlu geçti. İlk geldiğim gün kesinlikle hostelimi bulamadım çünkü çok arada bir yerdeymiş. Otobüs veya taksi kullanmak başlı başına profesyonellik gerektiriyor. Sırtımdaki çantayla sıcakta yürümek gerçekten zorladı. Hostel’e bir şekilde ulaştıktan sonra fotoğraflarda gördüğümden çok farklı bir yerle karşılaştım. Odalara kimin girip çıktığı belli değil yani dışarıdan öyle biri gelse pek umursamazlar. Banyo yapmak istesen kapısı kapanmıyor pat diye içeri biri girebiliyor. Konfor kısmından hiç bahsetmeyeceğim çünkü konforsuzluğa alıştım, alışmak zorundasın ama kendimi güvende hissetmiyorsam bende kırmızı alarmlar çalmaya başlıyor ⏰ Bir gece kaldıktan sonra Couchsurfing’den bir kaç kişiye yazdım acaba kapılarını açarlar mı diye :)) Sonunda Thai biri cevap verdi ve ertesi gün buluştuk, durumu anlattıktan sonra beni sakinleştirmek için birçok yeri gezdirdi, Bangkok’ta hayatta kalma tüyoları verdi 🙂 Daha sonra onun arkadaşının kaldığı hostel’e gittik ve kaldığım yerden sonra cennet geldi. Kalma işini tamamladıktan sonra şehri keşfe çıktım. Burada yapacak birçok şey var. Dört günde kalsanız on günde kalsanız farklı bir şeyler bulabilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Biletimi Singapur Havayolları’ndan aktarmalı olarak aldım. Bileti ucuza alabilmek için de 5 ay önceden aramaya başladım. Neredeyse her gün kontrol ettim. Skyscanner’dan fiyat alarm sistemini kullanarak her fiyat inip çıktığında güncel bilgi alabilirsiniz.
Vize?
Türk vatandaşlarına hava yolu ile ulaşımda 30 gün karayolu ulaşımında ise 15 gün kalma izni veriliyor. Vizenizi “Immigration Office”e giderek 1 ay daha uzatabiliyorsunuz.
Bangkok Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Suvarnabhumi Havalimanı: Bangkok şehir merkezine 25 km uzaklıkta ve buradan taksi, metro veya toplu taşımayla otelinize ulaşabilirsiniz. Bavulunuzu alıp kapıdan çıktıktan sonra havaalanının en alt katında bulunan metroyu kullanabilirsiniz. İkinici olarak Public Taxi gişelerini kullanarak taksiye binebilirsiniz. Taksimetre ücretine ek olarak 50 baht daha ödüyorsunuz. Ayrıca şehir merkezine ulaşmak için pahalı bir yöntem. Bunun dışında telefonunuza GRAB (uygulama Güneydoğu Asya’da kullanılıyor. Türkiye’deki BiTaksi gibi düşünün) uygulaması indirerek Bangkok’da hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Son olarak, 1. katın dışından kalkan otobüslerle şehrin birçok noktasına ulaşabilirsiniz. Bence metro kullanın çünkü Bangkok’daki trafik çekilecek dert değil.
Don Mueang Havalimanı: Burası düşük bütçeli (AirAsia, Nok Air) gibi havayolları tarafından kullanılıyor. Yine taksi kullanabilirsiniz. Toplu ulaşım imkanı çok kısıtlı ve metro durağı da yok. Ama havalimanından çıktığınızda dışarıda bekleyen A1 ve A2 otobüsleri var. A1 nolu otobüs 08.30-23.30 saatleri arasında Mo Chit istasyonuna gidiyor. Bu istasyondan istediğiniz herhangi bir yere aktarma yapabilirsiniz.
Şehir İçi Ulaşım
Şimdi bunu bir kere öğrendiniz mi sırtınız yere gelmez. Bangkok’da yoldan taksi çevireyim de istediğim yere gideyim diyemezsiniz. Denendi, bir süre çıldırıldı, sonra olay çözüldü. Eğer taksi kullanacaksanız telefonunuza UBER veya GRAB uygulamalarını indirin, hem ne ödeyeceğinizi bilirsiniz hem de gideceğiniz yeri anlatmakla vakit kaybetmezsiniz.
İkinci yöntem, ”SkyTrain” veya metrto kullanmak. Bangkok’da raylı sistem mükemmel çalışıyor hem de trafiğe takılmadan dilediğiniz yere hızlıca ulaşıyorsunuz. Ayrıca çeşitli noktalarda metro’ya aktarma yapılabiliyorsunuz.
Üçüncü yöntem ise; bota binmek. Chao Phraya nehri üzerinde yolcu taşıyan teknelerle şehri turlayabilirsiniz. Hem de fiyatı 14-15 baht civarı.
Ve tuk tuk 🙂 Çılgın bir şeyler yaşamak istiyorum diyorsanız tuk tuk’la seyahat edebilirsiniz. Gideceğiniz yeri söyledikten sonra size verecekleri fiyatı kesinlikle kabul etmeyin (zaten bu ülkede size söylenen hiçbir fiyatı hemen kabul etmeyin) Söylenenin yarı fiyatına dilediğiniz yere gidebilirsiniz.
Tapınaklar Şehri
Gerçekten de öyle. Thai arkadaşa tapınaklara gideceğim bugün gelmek ister misin diye sormaz olaydım. Gezmediğimiz tapınak kalmadı. Sokak arasındaki en küçük tapınağa kadar gittik. İnsafsızlık! Ona göre tapınakların bir sürü hikayesi var. Birinde Buddha’nın aydınlanması anlatılıyormuş bir diğerinin içi batı ülkeleri mimarisi tarzıyken dışı asya tarzıymış. Yani hepsini benim gibi gezmenize gerek yok! (Bence).
1. Wat Pho
Kentin en büyük ve en eski tapınağı, yatan Buddha olarak da bilinen ”Reclining Buddha” da burada yer alıyor. Ayrıca bu tapınağın içerisinde eski bir masaj okulu var. Burada hem masaj yaptırabilir hem de masaj dersi alabilirsiniz.
2. Büyük Saray (The Grand Palace)
1782 yılında inşa edilen saray yaklaşık 150 yıl Thai kraliyetine ev sahipliği yapmış. Eğer buraya gelecekseniz tapınaklarda olduğu gibi kollarınızı ve bacaklarınızı kapatacak kıyafetler giymelisiniz. Burayı sadece dışarıdan görebildim çünkü ücreti 500 baht, kaçak da girmeyi başaramadım 🙁
3. Wat Arun (Şafak Tapınağı)
Kaynak: HTTP://www.bangkok.com/
Şafak tapınağı ismi, kralın ülkenin başkentini Ayyuthaya’dan Bangkok’a taşımasından sonra tapınağın nehir kenarındaki yerine bir şafak vakti gelmesinden dolayı verilmiş. Nehir kenarından geçerken izlemesi en keyifli tapınak.
5. Golden Mount (Wat Saket)
Tapınak sarmal şeklinde yukarıya doğru uzanıyor ve ulaşmak için tepeye kadar 300 basamak çıkmak gerekiyor. Manzarası çok güzel, hem esiyor.
Burada ne yapıyorum? Tapınaklarda böyle çubuklar görüyorsunuz her çubuğun üzerinde de bir sayı var. Sallayıp yere attıktan sonra hangi çubuk yere düştüyse onun sayısını hemen yanındaki tabeladan buluyorsunuz ve geleceğinize dair sözü okuyabiliyorsunuz.
6. Wat Ratchabopit
2005’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş. Metal Castle olarak da anılıyor. İçi batı tarzı olarak inşa edilirken dışında asya mimarisinin izleri var. Bu tapınağa gittiğimde Buddha günüydü. Bu yüzden törenler vardı ve içerisi monk kaynıyordu. Bu yüzden bir o bir şey anlattı bir öbürü bir şey anlattı. Hatta elime birinin fotoğrafını tutuşturdurlar. Sıcak diye fotoğrafla kendimi serinletirken yanıma bir monk geldi, yalnız o salladığınız kişi Buddhistlerin Papasıdır gibi bir şey söyledi. Utancım, fotoğraf ve ben ufak ufak uzaklaştım.
Bir de tapınakların girişlerinde şöyle yazılar var;
Buddha’yı süs eşyası olarak hediyelik eşya satan dükkanlarda hatta bazen tapınakların girişinde bile görebiliyorsunuz. Dekoratif eşya olarak kendileri kullanırken uyarı olarak yazmaları garip.
Biraz da gece nerelere gidilebilir onlardan bahsetmek istiyorum.
No Name Pub
Genellikle Thai’lerin tercih ettiği bir pub. Kendi biralarını kendileri üretiyorlar ve çeşit çeşit biraları var. Siyah birası tavsiyemdir.
** 75 -77 Samsen Road, Wat Sam Phraya, Phra Nakhon
Adhere The 13th Blues Bar
Çok iyi blues grupları çıkıyor hem İngilizce hem de Thai dilince repertuarları var. Fiyatlar uygun, ortam güzel.
** 3 Samsen Rd, Wat Sam Phraya, Phra Nakhon
Jack’s Bar
Nehir kenarında biranızı içip müzik dinleyebileceğiniz bir yer. Fiyatlar uygun. Manzara şahane.
** Bang Rak, Bangkok 10500
Saxophone Jazz and Blues Bar
Burada da iyi gruplar çıkıyor. Ortamı biraz kasvetli geldi bana ama müzikler başarılı. Fiyatlar ortalama üstü.
** 3/8 Phayathai Road Victory Monument
Smalls
Burası da yerel halkın tercih ettiği bir bar. İç tasarımı çok hoşuma gitti, bir de kokteylleri leziz.
** 178/1 Suan Phlu 1 Alley, Thung Maha Mek, Sathon
Chatuchak Hafta Sonu Pazarı
Chatuchak Haftasonu Marketi Bangkok’un en büyük açık pazarı. Kıyafet, yiyecek, takı, güzellik malzemelerine kadar herşeyi bulabilirsiniz. 1000’den fazla dükkan bulunuyor. Bu yüzden tam veya yarım gününüzü buraya ayırabilirsiniz. Market 08.00-19.00 arası açık. Erken saatlerde giderseniz hem sıcaklardan hem de kalabalıktan etkilenmemiş olursunuz. Fiyatlar genel olarak uygun hatta pazarlık yapmayı da unutmayın!
Chatuchak’a ulaşım için BTS ile Mo Chit istasyonunda, MRT ile Chatuchak Park istasyonunda inmelisiniz. Daha sonra 1 no.lu çıkıştan çıkarak 5 dakika yürüdükten sonra ulaşmış oluyorsunuz.
Khao San Yolu
Buranın bitmeyen bir enerjisi var. Ayrıca kendisi sırtçantalı cenneti. Cadde üzerinde çeşit çeşit bar, club, restoran, açık hava barı bulunuyor ve eğlence sabaha kadar kesintisiz sürüyor.
Jim Thompson House
Evin mimari muhteşemliğinden bahsetmeden önce kimmiş bu Jim Thompson onu öğrenelim. Jim Thompson, 2. Dünya Savaşı sırasında, Amerika’nın Asya’ya gönderdiği bir CIA ajanı, aynı zamanda bir mimar. Savaş bittikten sonra ülkesine dönmek yerine Bangkok’a yerleşmeye karar vermiş ve yok olmakta olan Tay ipeğinin endüstrileşmesini sağlamış. Asıl mesele kanal kenarında Tayland mimarisinden esinlenerek tik ağacından muhteşem bir ev yapmış, içerisindeki eşyalara paha biçilemiyor. Jim Thompson, 1967 yılında Malezya’ya yaptığı bir gezi sırasında kayboluyor ve bir daha asla bulunamıyor. CIA tarafından öldürüldüğü, timsahlara yem olduğu gibi söylentiler var. Tabi ne olduğu asla bilinmiyor.
Bangkok Art and Cultural Müzesi
Burası Bangkok’un sergi merkezi. Resim, fotoğraf sergileri ve film gösterimleri oluyor. Benim gibi uzun kalacaksanız ve sergilere ilginiz varsa tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisinde güzel kahve dükkanları da var.
Çin Mahallesi
Bangkok’un en canlı ve aynı zamanda en kaotik bölgesi. Buraya botla gelebilirsiniz veya Büyük Saray tarafındaysanız yürüyebilirsiniz (2,5 km uzakta). Metro ile ulaşım içinse Hua Lamphong İstasyonunda inerek yürümeniz gerekiyor. Mahallenin aralarında çeşitli çin ürünleri ve değişik çin yemekleri bulabilirsiniz. Fotoğraf çekmek için ise bence harika bir yer.
Lumpini Park
Bangkok’ta uzun süre kalınca insan daha sakin yerler arıyor. En azından benim için böyle oldu. Şehrin çoğu noktasını keşfettikten sonra dinlenmek ve gürültüden uzak kalabilmek için Bangkok’un şehir parkı ”Lumpini”ye gittim. İsmini Nepal’deki Buddha’nın doğduğu şehirden alan bu parkta isterseniz spor yapabilir, kano kiralayıp gölde dolaşabilir veya sadece şehrin stresinden uzaklaşabilirsiniz.
Taling Chan Yüzen Pazarı
Bangkok’a bir kaç kilometre uzaklıktaki bu yüzen market çok hoşuma gitti. Teknelerin içinde çeşit çeşit yemek ve meyvelerden satın alarak ve kısa bir bot turu yaparak yarım gün geçirebilirsiniz. Buraya ulaşmak için BTS’nin son durağı olan ‘Wongwian Yai’ inmeniz ve 100- 150 baht’a taksiye binmeniz gerekiyor.
Pak Khlong Talat Flower Market (Çiçek Pazarı)
Çiçek pazarının kapısından adımımı attığım an her yer mis gibi çiçek kokuyordu. Burası 24 saat açık bir market bu yüzden dilediğiniz zaman gezebilirsiniz. Çeşit çeşit çiçek ve meyvelerin olduğu tezgahları inceleyebilirsiniz.
Gece Pazarları
Bangkok’da en sevdiğim yerler. Bangkok’da akşam 18:00’den geceyarısına kadar çeşitli sokak yemeklerinden tadıp alışveriş yapabileceğiniz gece pazarları var. Önerebileceğim birkaç tanesi;
- Patpong
Burası ünlü gece pazarlarında biri. Ünlü markaların taklit çanta, kıyafet veya ayakkabılarını ucuza bulabilirsiniz. Benim pek ilgilimi çekmedi ama gitmek isterseniz SkyTrain’in Silom durağında indiğinizde yürüyerek ulaşabilirsiniz.
- Rod Fai Market
Burada ise daha çok vintage kıyafetler, elektronik aletler ve evcil hayvanlar için çeşitli ürünler satılıyor. En hoşuma giden ise iyi kahve içebileceğim birçok mekan vardı. Ulaşım açısından biraz sıkıntılı, taksi kullanmanız gerekebilir. Cuma-Pazar: 18:00’den geceyarısına kadar açık.
- Chatuchak Cuma Gece Pazarı
Adından da anlayacağınız üzere Cuma akşamları Chatuchak marketi gezebilirsiniz. Hafta sonu olduğu gibi her dükkan açık değil ama çoğu istediğiniz şeyi yine alabilirsiniz.