Hanoi’ye adım atmadan önce Vietnam mutfağının bu kadar başımı döndüreceğini bilemezdim. Beni bilenler yeni tatları denemeye ne kadar düşkün olduğumu bilir. İşte bu yüzden bir yerden sonra Hanoi gezimin neredeyse çoğu gastronomi avına dönüştü. Bu yazımı, son zamanlarda “Kilo mu aldın sen?” diyenlere ve Hanoi’ye gelip Kuzey Vietnam mutfağını tanımak isteyenlere ithaf ediyorum.

Laos’tan 23 saatlik otobüs yolculuğu sonucunda Hanoi’ye sabah 5’te ulaşıyorum. İlk anda hissettiğim duygulara her zaman güvenip peşinden giderim. Hanoi’de de böyle oluyor. Bu şehir beni ilk görüşte kendine çekiyor, o kadar saattir yolda olmama rağmen uyuyamıyorum ve kendimi eski mahallenin kollarına bırakıyorum. Bir yandan tarihi yerleri gezip bir yandan sokaklarda kaybolurken etraftaki yemek çeşitliliği sürekli yönümü değiştirmeme neden oluyor. Yarım günümü neredeyse sürekli bir şeyler tadıp içindekileri not ederek geçirmişim. Ayrıca kahve severler Vietnam’da biraz daha kalmak için can atacaklardır, burası tam bir kahve cumhuriyeti. Biraz dinlenmek için hostele döndüğümde instagramdan bir mesaj geliyor

“Hikayelerinden Hanoi’de olduğunu gördüm, nerdesin?”

“Hostele yeni geldim, sen?”

“Çok iyi sokak yemekleri keşfettim, gelmek ister misin?”

“Şimdi benim dilimde konuşmaya başladık :)”

Arkadaşımın yanına gitmem 5 dakikamı almıyor. Sonra akşama kadar tekrar gastronomi cenneti sokaklardayım.

Bánh Mi: Herkesin bildiği klasik sandviçin Vietnam versiyonu. Vietnamlılar, bu minik sandviçcikleri Fransızlardan yapmayı öğrenmişler ve resmen ekmek konusunda boynuz kulağı geçmiş. Ancak Vietnam bagetleri buğday ve pirinç unu karışımından yapıldığı için daha ufak ve daha çıtır çıtır. Etli, krem peynirli veya sebzeli çeşitleri var.

Adres: Banh Mi 25, 25 Hàng Cá, Hàng Đào

Cha Ca: Izgarada kızartılmış zerdeçal ve dereotlu balık, noodle ile servis ediliyor. Balıklar kendi yağlarında taze otlarla birlikte pişiyor bu da damakta inanılmaz bir aroma bırakıyor. En alta noddle üzerine balıklar, taze soğan ve fıstık ilave edilerek yeniyor. 

Adres: Cha Ca Thang Long, 21 Duong Thanh Street, Old Quarter 

Pho Ga ve Pho Bo: Tavuklu / Etli Noodle çorbası. Ga, Vietnam dilinde tavuk, Bo ise et demek. Hanoi’de günün her saati hem lezzetli hem de ucuza yiyebileceğiniz geleneksel tadlardan biri. Et suyu, ince ince dilimlenmiş biftek ve noodle ile yapılıyor. Vietnamlılar et yemeğe düşkün bir millet ama Pho’nun sadece sebzeli versiyonlarını da bulabilirsiniz. 

Adres: Pho 10 Ly Quoc Su, 0 Lý Quốc Sư, Hàng Trống, Hà Nội

Bun Cha - Food of Hanoi

Bun Cha: Vietnam’ın kuzeyinde tüketiliyor özellikle reçetesi Hanoi’ye ait. Domuz köfteleri önce kömür ızgarada pişiriliyor daha sonra pirinç noodle’ı, çeşitli aromatik otlar (nane, kişniş, yeşil salata vb.), tatlı ve ekşi soslarda marine edilerek ince ince dilimlenmiş havuç / papaya ile servis ediliyor.

Adres: Bún Chả Đắc Kim, 1 Hàng Mành, Hàng Gai, Hà Nội

Pho Cuon: Basit olarak pirinç rulosu diyebiliriz. İçine et, sebze veya deniz ürünü ayrıca yine çeşitli otlar konularak servis ediliyor. Tatlı ekşi sos veya balık sosuna bana bana acımadan tüketebilirsiniz. Trúc Bạch gölünün etrafında birden fazla Pho Cuon yapan restoran var ama bütün oklar tek bir restoranı gösterdiği için Pho Cuon 31’i tercih ettim.

Adres: Phở Cuốn 31, 31 Ngũ Xã, Trúc Bạch, Ba Dinh District, Hà Nội

Bun Bo Nam Bo - Food of Hanoi

Bun Bo Nam Bo: Izgara dana, noodle salatası. Çok basit bir yemekmiş gibi görünüyor ama buna rağmen inanılmaz lezzetli. Öğrendiğime göre işin püf noktası eti limon otu ve sarımsak ile marine ettikten sonra ızgarada pişiriyorlar. En altta aromatik otlar ve noodle üzerinde kızarmış biftek ve en üstte ise ezilmiş fıstık parçacıklarıyla servis ediliyor.

Adres: Bún Bò Nam Bộ, 67 Hàng Điếu, Cửa Đông

Bun Rieu: Noodle çorbası ama birden fazla çeşidi var. Bun rieu cua (yengeçli), bun rieu ca (balıklı), bun rieu oc (salyangozlu). Benim denediğim yengeçli noodle çorbasında domates suyu, yengeç hamuru, kızarmış tofu çeşitli otlar vardı.

Adres: Bun Rieu, 11 Hangbac, Hanoi

Kahve Kokan Sokaklar

Hanoi’de her köşe başından mis gibi kahve kokusu geliyor. Aromatik ve oldukça sert olan Vietnam kahvesinden sonra neredeyse başka diyarların kahvesini içmek istemeyecek duruma geldim. Vietnam’da kahve üretimi Fransızların bölgeye getirdiği kahve tohumlarıyla başlamış. Bugün ise kahve üreten ülkeler arasında ikinci sırada. Vietnam’da çeşit çeşit kahve bulabilirsiniz ancak en yaygın tüketilen Cafe Sua Da yani, kahve Vietnam usulü filtre demleme tekniği ile demlendikten sonra içine buz ve şekerli konsantre süt ile servis ediliyor. Damakta tatlı – sert bir tat bırakıyor ama ben genellikle konsantre süt olmadan içmeyi tercih ediyorum. Bir diğer kahve ise Hanoi’nin ünlü yumurtalı kahvesi Cà phê trứng. Hemen suratınızı ekşitmeyin tadı beklenilenden çok daha iyi. Ayrıca Vietnamlılar kahvenin yanında buzlu zencefilli veya yeşil çay getiriyorlar. Yani ikisini birlikte içiyorsunuz. Peki, Hanoi’de kahve nerede içilir;

Giang Coffee

Burada içeceğiniz yumurtalı kahveyi başka hiçbir kahve dükkanında içemeyeceğinize eminim. Çünkü 1939’dan beri tarifini değiştirmemiş. Soğuk veya sıcak olarak iki çeşidi var. Ben her ikisini de denedim ve soğuk olanda karar kıldım. Normal kahve gibi sıvı değil de krema gibi daha yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu yüzden içmeden önce kaşığınızla iyice karıştırmanız lazım. Yumurta kahvesi denemek istiyorsanız adres burası.

Note Coffee

Çalışanları çok piti piti 🙂 Sohbet etmek için bile gidilir, kahveleri de fiyatları da tatmin edici.

Cafe Pho Co

Hanoi’nin en eski kafelerinden. Hoan Kiem gölüne bakan terasında saatlerce manzarayı izleyip lezziz kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Yerini bulması pek kolay değil, haritada gösterilen yere geldikten sonra etraftaki dükkanlara sorarsanız girişini göstereceklerdir.

Cong Ca Phe Cafe

Vietnam’ın Starbucks’ı ama kaliteli olanından. Sadece Hanoi’de değil ülkenin her şehrinden rahatlıkla bulabilirsiniz. İç tasarımına ayrı kahvelerine ayrı bayıldım. Hindistan cevizi sütlü Vietnam kahvesi favorim.

 

5 Comments

  1. Harika bir rehber. Bu yerlerden birkaçını mutlaka ziyaret edeceğim. Hanoi yemekleri ile ilgili o kadar çok övgü dolu yazı okudumki Vietnam gezi planımda Hanoi’ye +1 gün daha ayırmaya karar veridm. Bir kahvesever olarak dünyanın en büyük 2. kahve üreticisi olan ülkenin kahvelerinin tadını da çok merak ediyorum doğrusu. 🙂

  2. Merhaba. Seyahat yazınız çok güzel, okumaktan keyif aldım. Bazı mekan önerilerinizi denedim. Sadece küçük bir düzeltme: Cafe Giang. ( giant değil ). Sevgilerle.

    • Bengi Baytekin Reply

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, düzeltme için de aynı şekilde. İçeriği de düzenledim. Sevgiler, iyi seyahatler!

Write A Comment

error: İçerik Korunuyor !!!