Kışın yapmak istediğim yolculuğu iş güç derken ancak Nisan ayında gerçekleştirebildim. Bence Kars her mevsim ayrı güzel çünkü doğası büyüleyici. Karların yeni yeni eridiği, güneşin parladığı Kars günleri de gayet keyifliydi.
Kars’a uçakla da ulaşabilirsiniz, şehir merkezine 6 dk uzaklıkta bir havaalanları var ancak ben tren ile yolculuk yapmayı tercih ettim. Artık herhangi bir yeri keşfetmeye giderken yolun, yolda olmanın ve geçtiğim yerlerin tadını çıkarmak istiyorum. Bunu yapabilmenin en güzel yolu ise kesinlikle tren; hele ki Doğu Anadolu’nun muhteşem manzarasını izlemek istiyorsanız.

Doğu Ekspresi – Yataklı Vagon

İstanbul’dakiler için Ankara’ya birçok yoldan gelebilirsiniz. Ben hızlı tren ve uçak saatlerini/fiyatlarını araştırdım. Tren 4 saatte Ankara’ya ulaşıyor ve fiyatı 70 tl, uçak ise 45 dakika sürüyor. Uçak biletini daha ucuza bulduğum ve Ankara’yı da gezmek istediğim için tercihimi uçaktan yana kullandım. Ankara gezim ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Doğu Ekspresi yolculuğu Ankara Garı’ndan başlıyor ve Kars Garı’nda son buluyor. Yolculuk 24 saat 50 dakika sürüyor. Normalde Ankara’dan tren kalkış saati 18:00 ancak Başkentray çalışmaları nedeniyle tren Ankara Garı’na 50 dk uzaklıktaki Irmak Beldesinden kalkıyor. Irmak Beldesine ulaşım için Ankara Tren Garı’ndan servis koymuşlar, servisin ulaşım bedeli de bilete dahil. Servise binebilmek için en geç 17:50’de garda olmanız gerekiyor. Bu arada ek bi bilgi vermek isterim, eğer biletinizi internet üzerinden aldıysanız gişeden biletinizi almanız veya gelmeden önce biletinizi bastırmanız gerekiyor. Çünkü hem servise hem de trene binerken görmek istiyorlar.

Erzurum Garı

Doğu Ekspresi Güzergahları

Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars

Kars’tan dönüş için uçağı tercih ettim. Eğer siz tren ile dönmek isterseniz her gün sabah saat 8:10’da tren kalkıyor. Ankara’ya vardığınız da ise yine aynı şekilde Irmak Beldesinden servis aracına binerek Ankara Garı’na ulaşıyorsunuz.

Tren Bileti Fiyatları

(Kişi başı ücretleri) – 2017

Pulman: 46 Tl (Yetişkin bilet) – 36,50 Tl (Genç 13-26)

Örtülü Kuşetli: 61 Tl (Yetişkin bilet) – 51,50 Tl (Genç 13-26)

Yataklı Vagon 1 kişi: 116 Tl (Yetişkin bilet) – 106,50 Tl (Genç 13-26)

Yataklı Vagon iki kişi alırsanız kişi başı: 96 Tl (Yetişkin bilet) – 86,50 Tl (Genç 13-26)

***Bu fiyatlara ek olarak;

  • Gidiş-dönüş biletinizi birlikte aldığınızda %20
  • 65 yaş ve üstü yolculara %50
  • 12 kişi ve daha üstü gruplara %20
  • Basın kartı sahiplerine, öğretmenlere, askeri yolculara, TCDD ve TCDD Taşımacılık personeli, ailesi ve emeklilerine %20 indirim alabiliyorsunuz.

Vagon Seçenekleri

4 adet vagon seçeneğiniz var. Ben tek başıma yolculuk yaptığım ve daha rahat yolculuk yapacağımı düşündüğüm için yataklı vagonu seçtim.

Pulman: Koltukta oturarak yolculuk yapıyorsunuz. Koltukların arası çok dar değil, ancak 24 saatlik bi yolcuk için yorucu olabilir.

Örtülü Kuşetli: 4 kişi veya 2 kişi yolculuk yapacaklar için ideal. Altta yatak olabilen karşılıklı koltuklar var ve yukarı da yine açılan karşılıklı iki yatak mevcut. (Kuşetli de 1 kadın ve 1 erkek yolculuk yapacaksanız tüm kompartımanı kapatmanızı tavsiye ederim. Çünkü aynı kompartımana iki erkek veya iki kadın daha bilet alırsa görevliler akşam gelip erkekleri sırf erkeklerin olduğu bir kuşete gönderebiliyor. Bu yüzden bilet alırken hayal kırıklığına uğramamak için kompartımandaki tüm koltukları satın almanız faydalı olacaktır.

Yataklı Vagon: İki veya tek kişi yolculuk yapacaklara uygun. Altlı ve üstlü olarak yatak mevcut. Kompartıman içinde mini buzdolabı, priz, açılır masa ve lavabo bulunuyor.

Yemekli Vagon: Beni en hayal kırıklığına uğratan bölüm burası oldu. Gelmeden önce birçok blog yazısında yemekli vagonun eski tadının kalmadığından bahsetmişlerdi ama bu kadar üzücü olacağını tahmin etmemiştim. Akşam yemeği için hazır yemekleri ısıtıp verdikleri için tercih etmedim. Sabah kahvaltısı da aşağıda fotoğrafını gördüğünüz şekilde servis ediliyor ve fiyatı 11 Tl. Ancak oturup manzara izlemek için güzel olabilir.

Doğu Ekspresi – Kahvaltı

Gelelim Erzurum Cağ kebabı meselesine. Sabırsızlıkla beklediğim anlardan biri de buydu. Yataklı vagon bölümüyle ilgilenen kişi her konuda olduğu gibi bu konuda da çok yardımcı oldu. Hatta ben söylemeden kendisi gelip sipariş etmek ister misiniz diye sordu. İstemez miyim? 🙂 Trenin Erzurum’a gelmesine 20 dakika kala Gel Gör Kebabı aradı ve siparişimi verdi. Tren gara yanaştığında kebabım beni bekliyordu. Yalnız maalesef gelme ve bekleme sürecinde et soğuyabiliyor bu yüzden kebap konusununda beklentinizi çok yüksek tutmamanızı öneririm.

Doğu Ekspresi – Kars

Doğu Ekspresi Macerası

Sabahın köründe Ankara’ya vardığım ve durmaksızın gezdiğim için yorgunluktan öldüm, bittim. Bu yüzden bir an önce trene gidip oturmak için can attım diyebilirim. Yolculuk için yiyecek alışverişini Ankara Garı’nın içerisindeki Migrostan yapmıştım. Yataklı vagonda küçük bir buzdolabı olduğu için dilediğiniz herşeyi yanınızda getirme şansınız var.

Yataklı vagon

Tren 19:00’da kalktığı ve gece bir yeri göremeyeceğim için bol bol uyumaya vakit buldum. Mis gibi çarşafların içinde trenin tıngır mıngır sesiyle rüyalara dalmam uzun sürmedi. Beni en çok rahat ettiren durum odanın sıcaklığını istediğim şekilde ayarlayabilmem oldu. Sabah güneşin doğuşunu kaçırmayayım diye saatimi 05:00’e kurdum. İyi ki de kurmuşum, bu kadar güzel bir manzaraya uyanacağımı hayal bile edemezdim. Uzunca bir süre güneşin doğuşunu ve manzarayı izledikten sonra güzel bir kahvaltı yaptım. Kahvaltıdan sonra kendime kahve yaptım ve manzarayı izlemeye devam ettim.

Kendimi o kadar manzaraya kaptırmıştım ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. İnsan kalabalığından uzakta olmak ve sadece kendinle başbaşa kalabilmek ne güzel bir duyguymuş. Evler, dağlar, akarsular, tüneller geçmek ve bir yere varma telaşı olmadan yolda olmak tarifsiz güzel… İnternet bağlantısı ve telefon sinyali yer yer çekmiyor. Doğu Ekspresi’de kablosuz internet yok. Açıkçası medeniyetten kopmak çok hoşuma gitti 🙂 Tren’de yol boyunca enfes manzaralar gördüm ama en nefes kesici olanları Erzincan ve Erzurum arasında olan güzergahtı. Fotoğraf mı çekeyim manzarayı mı izleyeyim şaşırdım. Bir süre sonra zaten ister istemez gözlerinizi ayıramadığınız için fotoğraf makinasını kenara koyuyorsunuz.

Doğu ekspresi istasyonlarda 5’er dakika duruyor bu yüzden eğer trenden inip fotoğraf çekmek isterseniz fazla uzaklaşmamak gerekiyor. Bence en güzel fotoğrafları Erzurum garında yakalayabilirsiniz. Ben bu yolculuğa tek kadın olarak çıktım, eğer sizde tek başına yolculuk yapmak isterseniz ve benim gibi yataklı vagonu tercih ederseniz oldukça rahat bir yolculuk yaparsınız.

Yanınıza Mutlaka Alın

  • Üçlü priz (telefonunuzu ve bilgisayarınızı aynı anda şarj etmek isteyebilirsiniz.)
  • Tüm yolculuk boyunca yiyecek bir şeyler ayrıca içkinizi de getirebilirsiniz. (Yataklı vagonda kalacaklar için mini buzdolabı mevcut.)
  • Fotoğraf makinası (Muazzam manzaralar göreceksiniz.)
  • Müziğinizi unutmayın 🙂
  • Tuvalet kağıdı!!!
  • Plastik çatal – bıçak (trende bulmak zor olabiliyor.)
  • Kitap
  • Islak mendil ve küçük bir çöp poşeti hayat kurtarıcı olabilir.

Bu yolculuğu ister tek başınıza sakin bir şekilde, isterseniz grup olarak daha hareketli bir şekilde yapın ama mutlaka yapın. Doğu ekspresinde çektiğim kısa videoyu buradan izleyebilirsiniz.

6 Comments

  1. Harika bir yolculuk olmuş . İzlenimlerinizi için de teşekkür ederim . Sormak istediğim bir soru ben de tek başıma bu seyahati gerçekleştirmek istiyorum ve yataklı bölümde yapmayı düşünüyorum . O yüzden 2 kişilik olarak 2 sinide almam daha mı doğru olur ?

    • Evet çok çok keyifli bir yolculuktu, eminim siz de çok keyif alacaksınızdır 🙂 Yataklı vagona bilet aldığınız zaman zaten oda direkt olarak sizin olmuş oluyor başka birini yanınıza vermiyorlar. Bu yolculuğu geçen sene yaptığım için siz yine de devlet demir yollarını tekrar bir arayıp teğit alın derim, telefonda da çok yardımcı oluyorlardı.

Write A Comment

error: İçerik Korunuyor !!!